Janáček chtěl vytvořit něco krásného a to prostředky, které mu byly v době jeho mládí blízké, proto se opřel o chrámové prostředí a chrámovou hudbu.

170. výročí narození L. Janáčka

Neznámý Leoš Janáček a počátky baroka

Musica Florea

st/16/10/19 h

Děčín, kostel Povýšení sv. Kříže

1:40

Program bude ke stažení několik dní před koncertem.

Musica Florea

Barbora Kabátková, soprán

Stanislava Mihalcová, soprán

Daniela Čermáková, alt

Hasan El-Dunia, tenor

Jaromír Nosek, bas

Marek Štryncl, dirigent, violoncello

Magdalena Malá, housle

Simona Tydlitátová, housle

Lýdie Cillerová, viola

Ondřej Štajnochr, cemballo

Filip Dvořák, varhany

Přemysl Vacek, theorba

Leoš Janáček (1854–1928): Introitus In nomine Iesu

Giovanni Gabrieli (1554–1612): Canzon à 5

Leoš Janáček: Suscepimus Deus / Regnum mundi

Alessandro Grandi (1586–1630): Sonata Sopra Deus Miserator Nostri

Gregorio Allegri (1582–1652): Falsobordone – Miserere

Giovanni Valentini (1582-1649): Sonata á 5

Leoš Janáček: Exaudi Deus / Fuga A dur (orig. pro klavír) / Exurge Domine, Communio – Fidelis servus

Marco Uccellini (1603–1680): Sinfonia decima nona à 4

Giovanni Battista Bovicelli (1550–1594) / Gabucci, Giovanelli: Falsobordone – Magnificat

„Na sborová díla raného Janáčka mě za studií na AMU upozornil učitel sbormistrovství Lubomír Mátl. Když jsem tyto zejména malé liturgické skladby začal studovat, byl jsem opravdu velmi mile překvapen.“

Marek Štryncl

Posluchačská obec zná Janáčka jako autora modernistických a progresivních oper, jiní zase obdivují Janáčka jako etnomuzikologa a připomínají jeho fascinaci lidovou hudbou. Musica Florea však ukazuje další Janáčkovu dimenzi, která je spojena s chrámovou hudbou. S její renesanční a barokní formou se seznámil Janáček už jako jedenáctiletý chlapec, již tehdy se věnoval studiu generálbasu a kontrapunktu. Staré techniky potom adaptoval do drobných liturgických skladeb, které skládal na latinské texty.

„Z těchto kompozic bylo zřejmé, že Janáček jako student varhanické školy, podobně jako před ním Dvořák a další, vyrostl na starém kompozičním umění, ať už jde o barokní, renesanční či dokonce středověký styl. A vůbec v těchto skladbičkách nejde o nějaký suchý kontrapunktický způsob komponování. Přítomnost melodického klenutí frází a emočního náboje je zde nepřehlédnutelná.“

Marek Štrnycl

V programu ensemblu Musica Florea jsou skladby Leoše Janáčka prokládány podobně laděnými díly italských barokních autorů. Je až neuvěřitelné, nakolik zdánlivě s Janáčkem nesouvisející osobnosti raného baroka s moravským bardem konvenují.

  • !"Cithara nova J. L. V. Dukáta" - Musica Florea | Plzeň, 15.12.2020

Musica Florea byla založena v roce 1992 violoncellistou a dirigentem Markem Štrynclem. Jako jeden z prvních souborů u nás se začala věnovat poučené interpretaci staré hudby. Staré době věrné provedení podtrhuje užíváním historických nástrojů či jejich kopií a pečlivým studiem dobových pramenů a estetiky.

Na repertoáru souboru je komorní hudba světská i duchovní, vokálně-instrumentální skladby, ale i orchestrální koncerty a monumentální skladby symfonické, operní a oratorní. Koncertní činnost souboru lemují vystoupení na významných světových festivalech. Na různých projektech Musica Florea spolupracuje s excelentními sólisty a ansámbly. Ve výčtu jeho spolupracovníků se pohybují jména jako Magdalena Kožená, Philippe Jaroussky, Nancy Argenta nebo Véronique Gens.

„V současné době zde máme množství posluchačů, kteří vyhledávají právě tu co možná nejpoučenější interpretaci. Autentická intepretace paradoxně nepřináší sterilitu, ale naopak různorodé bohatství výrazových prostředků, které byly zapomenuty nebo potlačeny.“

Marek Štrnycl

Stejně jako vystoupení ansámblu jsou vysoce hodnoceny i jeho nahrávky. Francouzský časopis Diapason souboru udělil nejvyšší ohodnocení za nahrávku Zelenkovy Missa Sanctissimae Trinitatis, v domácím prostředí zase kritiky i posluchače vysoce zaujal projekt Bachových árií s Magdalenou Koženou. Již v roce 1996 Musica Florea vydala pro náš region důležitou desku věnovanou strážskému rodáku Biberovi.

st/16/10/19 h

Děčín, kostel Povýšení sv. Kříže

  • Aktuality