Mládí hraje v Talks velkou koncepční roli. Určitá přímočarost, hravost, svižnost a neklid jsou DNA celé věci.

Daniel Matejča hraje Talks

Daniel Matejča
Komorní orchestr Pražské konzervatoře
Alena Hron

pá/20/9/19 h

Liberec, Krajská vědecká knihovna

1:40

přestávka

Program bude ke stažení několik dní před koncertem.

Daniel Matejča, housle
Komorní orchestr Pražské konzervatoře
Alena Hron, dirigentka

Dag Wirén (1905–1986)
Serenada op. 11
Preludium
Andante espressivo
Scherzo
Marcia

Wojciech Kilar (1932–2013)
Orawa

Dmitrij Sitkovetskij (1954) / Béla Bartók (1881–1945)
Rumunské lidové tance sz. 68
Joc cu bâtǎ
Pê-loc
Poargǎ româneascǎ
Brâul
Buciumeana
Afáruntelzd

přestávka

Talk o Talks
Beseda s umělci

Lukáš Janata (1995)
Talks
Part I: ?
Part II: Lectio Divina
Part III: Newspeak

„Talks neboli rozmluvy, povídání si, přednášení či dokonce chatování – to vše toto ambivalentní slovo dokáže pojmout, neboť modus operandi každé řeči a jejího kontextu je zcela odlišný. Koncertantní styl vyžaduje vyjádření sólisty a souboru. Do jaké míry s sebou souzní či se doplňují a do jaké míry se hudebně přou, to již je druhá otázka, kterou si posluchač v hudbě může prozkoumat sám.“

Lukáš Janata

Originální kus, originální koncertní prostory, skvělý mladý houslový virtuos, energický orchestr, respektovaná dirigentka. Po všech stránkách svěží a moderní závan klasiky je nachystán pro program Talks v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Protagonisty večera jsou mladí zapálení géniové, kteří se s chutí zakousli do svého úkolu a poslání. Šířit zvěst o tom, že nadcházející generace má v klasice co říci. Budete překvapeni a ohromeni.

„Spolupráce na skladbě Talks je pro mě výjimečná zkušenost. Podobného projektu jsem se nikdy předtím neúčastnil a příležitost přiložit ruku k dílu ve formě vlastní kadence mi zážitek velmi obohacuje. Skladba je velmi komplikovaná a obsáhlá, nepůsobí však – jako většina soudobých skladeb – nepřístupně širšímu publiku. Futuristický, až místy dystopický nádech mi přijde umělecky velmi hodnotný a věřím, že bude blízký mnohým lidem. Mně blízký rozhodně je.“

Daniel Matejča

  • !Lukáš Janata: TALKS (2022) live premiere: Daniel Matejča, solo; Chuhei Iwasaki, conductor

Daniel Matejča se narodil v Liberci v roce 2005. S hrou na housle začal pod vedením své maminky ve čtyřech letech, po roce nastoupil do třídy prof. Ivana Štrause, u kterého studuje dodnes. Jeho zázračný talent se začal projevovat velmi záhy a v letech 2013-2017 pravidelně vítězil na soutěži mistra Josefa Muziky. Na tyto úspěchy navázal absolutním vítězstvím v soutěži ZUŠ v roce 2017 a záhy se o něj začali zajímat o generaci starší housloví virtuosové jako například Pavel Šporcl. Kromě jiných ocenění Daniel Matejča získal také cenu Zlatý oříšek v roce 2017 a v roce 2019 suverénně zvítězil na soutěži Jugend Musiziert v Halle a na dalších soutěžích. Taktéž v roce 2019 si Daniel Matejča v rodném Liberci zahrál s orchestrem divadla F. X. Šaldy v Liberci Mendelssohnův houslový koncert.
Od roku 2021 studuje Daniel Matejča pražskou AMU, studoval také na Akademii v Imole, kde se hudebně setkal s Mauriziem Scirarrettou nebo Borisem Belkinem. Vedle studia se ale už začíná rozjíždět úctyhodná koncertní kariéra, která již Daniela Matejču dovedla na pódia mnoha evropských zemí, Singapuru a Japonska. Mimo to je třeba zmínit nahrávky tohoto mladého umělce. Jeho provedení šesti Ysaÿových sonát nahraných Supraphonem se na jaře roku 2023 stalo nejprodávanějším CD klasické hudby v ČR.

pá/20/9/19 h

Liberec, Krajská vědecká knihovna

  • Aktuality