Jedinečná čtveřice violoncellistů, vítězů mezinárodních soutěží, popularizátorů klasické hudby. Tito kluci se proslavili u nás, ve světě, na YouTube a kamkoliv vkročili.

Welcome to the Cello Republic

Cello Republic

pá/11/10/19 h

Kamenický Šenov, kostel Narození sv. Jana Křtitele

1:20

Program bude ke stažení několik dní před koncertem.

Cello Republic

Petr Špaček, violoncello

Jan Zemen, violoncello

Matěj Štěpánek, violoncello

Ivan Vokáč, violoncello

Andrew Lloyd Webber (1948): Heaven On Their Minds (Jesus Christ Superstar)

Johann Sebastian Bach (1685–1750): Erbarme dich (Matoušovy pašije BWV 244)

Aram Chačaturjan (1903–1978): Šavlový tanec

Jaroslav Ježek (1906–1942): Bugatti step

Sting (1951): Englishman in New York

Django Reinhardt (1910–1953): La Verdine

Ozzy Osbourne (1948): Dreamer

Jiří Suchý (1931) / Jiří Šlitr (1924–1969): Je nebezpečné dotýkat se hvězd

J. Lennon (1940–1980) / P. McCartney (1942): Blackbird

Chick Corea (1941–2021): Spain

Freddie Mercury (1946–1991): Don’t stop me now / Bohemian Rhapsody

Andrew Lloyd Webber (1948): All I ask (Fantom opery, předehra)

Už jsme toho za ty roky přehráli hodně a vystřídali jsme i různé klíče výběru skladeb. Snažíme se stále objevovat nové vesmíry a jedním z nich je právě jazzová hudba Chicka Corey. Její rytmičnost a řád na  jedné straně a improvizační volnost na straně druhé je něco, co budeme, myslím, objevovat celý život.

Jan Zemen

Repertoár k nim přichází tak nějak sám, hrají to, co se jim líbí, nebo to, co pro ně představuje muzikantskou výzvu. S aranžemi jim pomáhají Jiří Kabát, Petr Wajsar a Tomáš Ille. Díky nim vytváří Cello Republic originální pojetí nepostrádající lidský příběh nebo téma.

Na Cello Republic je sympatické především to, že se čtveřice muzikantů chce nejen hrou na violoncello bavit, ale také to, že tento krásný nástroj veřejnosti prezentuje nově, svěže, v kontextu nové hudby a nečekaného repertoáru. Muzikanti hledají nové technické možnosti svých nástrojů a v tomto hledání jdou až na pomyslnou hranu. Pro klasickému repertoáru uvyklé cellisty či pro nedělní obdivovatele tohoto nástroje tak vzniká něco nepochopitelného a nenapodobitelného. Technická náročnost je veliká, stejně jako uspokojení publika i samotných muzikantů.

„Cello je nástroj vyhledávaný posluchači hlavně díky svému tónu. Ten v sobě nese melancholii, určitou noblesu, ale určitě i radost nebo dramatičtější emoce. Co nám hodně pomáhá ve vyjádření a vyzdvihnutí právě tónových kvalit a barev, jsou melodie.“

Jan Zemen

  • !Cello Republic – My way | 10 let ČT art

Živé koncerty tohoto ensemblu jsou neopakovatelné, přesto ale kvartet zachytil svou hudební podstatu na prvním CD nazvaném příznačně Freedom. Svoboda je jejich krédem ve výběru skladeb i způsobu jejich prezentace. Hrají cokoliv, co je pro ně autentické a lidské.

„Naše koncerty by měly být pro posluchače hlavně jakýmsi vystoupením z jejich každodenní reality a výletem někam za hranice běžných možností a stereotypů.“

Jan Zemen

pá/11/10/19 h

Kamenický Šenov, kostel Narození sv. Jana Křtitele

  • Aktuality