Stále někam spěcháme, utíkáme a honíme se, abychom nakonec spočinuli v Boží náruči, tedy ve věčnosti… Navrať se, odkud jsi přišel, navrať se do srdce svého a zavři za sebou dveře.

Labyrint světa a ráj srdce

Michaela Káčerková

Marek Eben

pá/4/10/19 h

Turnov, kostel Narození Panny Marie

1:20

Program bude ke stažení několik dní před koncertem.

Michaela Káčerková, varhany

Marek Eben, recitace

Petr Eben (1929–2007)

Labyrint světa a ráj srdce

I. Hudební prolog

II. „Když jsem v tom věku byl…“ Pohled na svět

III.  „Když takto já přemýšlím…“ Masky

IV. „Málo pak tu byl kdo zahálivý…“ Šípy smrti

V. „I vede mne a přivede k ulici…“ Sladké okovy lásky

VI. „I řekl ke mně vůdce můj…“ Slavnost Akademie

VII. „A aj, jakýsi muž s papírovým žezlem..“ Nevědomost učených

VIII. „Že pak vůdce můj vždy mne hradem Fortuny…“ Kolo Štěstěny

IX. „Mezitím, – řekl dále tlumočník…“ Zločinnost lidského pokolení

X. „I řekl Všudybud: Pojďme ještě na hrad…“ Klamný příslib zlatého věku

XI. „Ale po malé chvíli…“ Marnost nad marnost

XII. „Já, ani se na to dívati…“ Zděšení a mdloba

XIII.  „To kdy já mluviti přestanu…“ Návrat k Bohu

„Při provádění Labyrintu jsem v myšlenkách spojen jak s Komenským, tak se svým otcem. Jako interpret textu se samozřejmě snažím věrně předat obsah, což vzhledem k jazyku, který Komenský používá, není tak snadné, takže se na to člověk musí soustředit. Ale při poslechu tátovy hudby na něj nemůžu nemyslet. A musím říct, že v tom úplném závěru mi dá vždycky dost práce nepodlehnout emocím.“

Marek Eben

Labyrint světa a ráj srdce má výjimečný a symbolický význam také pro festival Lípa Musica. Poprvé zde byl uveden již během prvního ročníku. O varhanní provedení se tehdy v České Lípě postaral sám jeho autor Petr Eben. Původně celovečerní improvizaci, s níž sám jako vynikající varhaník od roku 1991 vystupoval po celém světě, později zapsal do not, a umožnil tak i ostatním varhaníkům tuto skladbu provádět. Komenského texty jsou nadále natolik aktuální, že je Labyrintu stále zapotřebí, a to nejen kvůli skvělému jazyku, vtipu a nadsázce, ale především pro jeho mrazivou nadčasovost a univerzální platnost.

„Cyklus proložený přednesem nadčasového textu sice jakoby dovysvětluje Komenského, nicméně Eben jde ještě dál, za obzor literární předlohy, do výšin drsných i nadpozemských a text je inspirací pro neohraničenou fantazii skladatele.“

Luboš Stehlík, Harmonie

Marek Eben pochází z hudební rodiny, i on sám se hudbě aktivně věnuje, ačkoliv je široké veřejnosti známý spíše jako úspěšný moderátor. Netřeba ale zapomenout na uskupení Bratři Ebenové, které je pro všechny tři bratry vlastně takovou „volnočasovkou“, přitom její výsledky nejsou naivní, hloupé ani přízemní. Naopak obsahují rafinovanou nerafinovanost, precizní hudební provedení, někdy humor, někdy hloubku. Díky provádění Labyrintu dělá ale Marek Eben obrovskou službu i Komenskému. Mnoho posluchačů bylo Komenským políbeno naposledy na základní nebo střední škole. Marek Eben jeho odkaz přibližuje a i přes archaický jazyk díky němu obecenstvo zjišťuje, že ani Komenský nebyl žádný suchar.

  • !MHF Lípa Musica 2018 - Labyrint světa a ráj sdrce

„Svůj vztah k Labyrintu bych shrnula takto: Čím více ho hraji, tím více se dotýká mé duše.“

Michaela Káčerková

Česká varhanice Michaela Káčerková vystudovala hru na varhany u Jana Hory a Jaroslava Tůmy. Po pražské konzervatoři a AMU studovala ještě na Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn-Bartholdy v Lipsku. Základním kamenem jejího repertoáru je česká varhanní tvorba, kterou prezentuje také na častých koncertech v různých zemích Evropy, v USA a Japonsku. Kromě aktivní muzikantské dráhy je také hudební manažerkou a od roku 2021 působí jako ředitelka Karlovarského symfonického orchestru.

pá/4/10/19 h

Turnov, kostel Narození Panny Marie

  • Aktuality