Komorní hra je rozhovor více lidí, ve kterém každý má svou úlohu. Na komorní souhře je nejkrásnější, že se hráči navzájem inspirují, podporují.

Tomáš Jamník a mladí romantici

Akademie komorní hudby

Tomáš Jamník

čt/3/10/19 h

Waltersdorf, evangelicko-luteránský kostel

1:30

Program bude ke stažení několik dní před koncertem.

Tomáš Jamník, violoncello, umělecký vedoucí

stipendisté Akademie komorní hudby a nadace Villa Musica

Antonín Dvořák (1841–1904): Cypřiše (výběr)

Petr Iljič Čajkovskij (1840–1893): Smyčcový sextet d moll op. 70 Souvenir de Florence

Allegro con spirito
Adagio cantabile e con moto
Allegretto moderato
Allegro con brio e vivace

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847): Oktet pro smyčce Es dur op. 20

Allegro moderato ma con fuoco
Andante
Scherzo
Presto

Pro spoluúčinkování jsem vybral mladé ostřílené hráče a hráčky Akademie komorní hudby, neboť s nimi na pódiu vystupuji často a vždy je to dechberoucí zážitek. Naší společnou motivací je přinést na pódium jiskru energie, kterou společně s posluchači rozfoukáme do plamene.

Tomáš Jamník

Lípa Musica bere vážně společenskou výzvu budovat vztah k hudbě, k tradicím a kořenům. Už proto přiváží do německého Waltersdorfu inspirující energii mládí, kterou zde reprezentují stipendisté Akademie komorní hudby a nadace Villa Musica. Skupinu nadějných a již zkušených mladých interpretů umělecky vede violoncellista Tomáš Jamník.

Jamník je mladým muzikantům vynikajícím předobrazem špičkového interpreta klasické hudby, který se ovšem nestal konzervativním a zahleděným do své kariéry. Místo toho pomáhá růst dalším okolo něj, vytváří pro ně projekty a platformy, z nichž jednou je právě Akademie komorní hudby. Komorní hudba oproti práci ve velkých orchestrech umožňuje skoro individuální přístup, a přitom zde nikdo není sám. Soubor se společně může věnovat teoretické přípravě a pochopit pozadí a historické podmínky vzniku jednotlivých děl.

„Vrcholem koncertu je pro mě určitě Mendelssohnův oktet. Patří mezi nejznámější skladby komorní hry, avšak není tak často uváděný. Je to dáno jak jeho větším obsazením, tak i jeho poměrnou technickou náročností. Sám jsem jej prováděl ve svém životě již čtyřikrát v různých obsazeních. Věřím, že jubilejní pátá sestava bude špičková!“

Tomáš Jamník

  • !Akademie komorní hudby

Tomáš Jamník je uznávaným interpretem klasické i soudobé hudby, v jeho hře je obzvlášť oceňována důkladná znalost přednášené skladby, práce s detaily a vřelá hudební komunikace s publikem. V roce 2006 zvítězil na mezinárodní soutěži Pražské Jaro, a stal se též finalistou a držitelem zvláštní ceny na soutěži Pierre Fourniere Award 2011 v Londýně. Jako sólista hostoval u významných českých i zahraničních orchestrů, mimo jiné Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, České filharmonie, Jerusalem Symphony Orchestra, Cordóba Symphony Orchestra a Philharmonia Orchestra London. V komorních projektech vystoupil s Magdalenou Koženou, Leif Ove Andsnesem, Ivo Kahánkem, Josefem Špačkem, Tobiasem Feldmannem, Janou Bouškovou, Pavel Haas Quartetem a Dvořákovým triem. Jeho interpretaci obdivovali diváci v pražském Rudolfinu, londýnské Wigmore Hall, v hamburské Elbphilharmonie, salcburském Mozarteu nebo japonských sálech Kitara Hall a Tokyo Metropolitan Hall. V září 2023 Tomáš Jamník premiéroval na festivalu Dvořákova Praha skladbu Ďábelský rozmar, kterou právě pro něj a Akademii komorní hudby napsal Jiří Gemrot.

„Světová premiéra Ďábelského rozmaru pro violoncello, dechové nástroje a bicí Jiřího Gemrota byla v podání Tomáše Jamníka elegantně virtuózní, vtipná a poslechově příjemná, což bylo dáno nejen všeobecně špičkovou interpretací, ale též pevným ukotvením ve 20. století. Skutečně radostná interpretace i poslech, dechový „doprovod“ byl naprosto dokonalý.

Luboš Stehlík, Harmonie

Tomáš Jamník je také autorem iniciativy Vážný zájem, která propaguje myšlenku domácích koncertů a která pomohla uspořádat stovky koncertů s účastí špičkových profesionálů i nadšených amatérů.

„Umělecké projekty mi umožňují plnit si vlastní sny. Rád pracuji s mladými talentovanými lidmi. A skrze Vážný zájem poznávám koncertní místa, o kterých se mi ani nesnilo.

Tomáš Jamník

čt/3/10/19 h

Waltersdorf, evangelicko-luteránský kostel

  • Aktuality